Curtea de Apel București va judeca, abia peste mai bine de o lună, apelul din procesul privind înființarea partidului „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei” (CPLM)

Exclusivitate

Curtea de Apel București a anunțat marți, 8 august, la primul termen de judecată, că va amâna pentru 22 septembrie judecarea apelului în procesul legat de înființarea partidului politic „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei”(CPLM). Instanța a motivat decizia prin aceea că a constatat că, “având în vedere Hotărârea nr.2 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, prin care s-a decis, în unanimitate, că începând cu data de 21 iunie 2023 suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, având ca obiect, în materie civilă, ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice şi declarare ca indezirabil”, cauza supusă judecății “nu are o astfel de natură”.

În 22 mai, instanța de fond – Tribunalul București – a respins ca neîntemeiată cererea depusă de cei trei membri fondatori privind înființarea partidului „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei” (CPLM).  În motivarea deciziei, consultată de Justnews, judecătorul a explicat că dispoziţiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producţia, prelucrarea, valorificarea şi consumul de marijuana în România, iar înfiinţarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat, prin încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. 1 din Legea partidelor politice nr. 14/2003.

Astfel, conform Statutului Partidului Coaliţia Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM) – art. 4 – “scopul partidului este acela de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean”. Însă, după cum a constatat instanța, potrivit dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 republicată privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 45 din 1 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 178 din 2 martie 2023, ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.” Printre drogurile de risc se numără şi canabis-ul sau marijuana, astfel cum reiese din dispoziţiile art. 1 lit. d din aceeaşi lege, drog înscris în Tabelul nr. III al legii.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie