În urmă cu aproximativ o lună, atunci cînd am decis să ne apucăm să scriem despre modul în care a fost adoptată OUG 13 ( în seara zilei de 31 ianuarie 2017), am vrut să oferim cititorilor posibilitatea să discearnă între adevăr și minciună, între news și fake-news, punând pe același plan 3 articole jurnalistice: o investigație, un interviu cu procurorul Gabriel Scutea și un interviu cu fostul ministru Florin Iordache.
Acesta era proiectul: pe de-o parte, investigația noastră jurnalistică asupra faptelor, iar pe de altă parte două mărturii ale unor persoane de la vîrful Ministerului, direct implicate în acele evenimente. Cititorii ar fi jucat rolul judecătorului suprem, cu gradul de subiectivism sau obiectivism pe care îl avem fiecare, în funcție de simpatiile ori antipatiile noastre politice. Din păcate, personajul trist al acelor vremuri, Florin Iordache, a dat dovadă de maximă lașitate.
În pofida eforturilor noastre, oficiale și neoficiale, Florin Iordache nu a vrut să răspundă la mesajele pe care i le-am transmis și să ne acorde un interviu, în orice mod ar fi vrut – față în față, prin telefon sau whatsapp. Nu am reușit astfel să aflăm, direct de la sursă, cum a gîndit ministrul Justiției acel proiect, ce l-a determinat să-l promoveze prin OUG, care a fost urgența, de ce a acceptat un termen, cine au fost persoanele cu care a lucrat în mod direct acel act normativ. Prin urmare, cade în sarcina altor jurnaliști să încerce să afle Adevărul din zilele care au precedat adoptarea celebrei Ordonanțe 13, actul care a arătat din plin că, în România, societatea civilă există, e vie și e puternică. Justiție înseamnă *să asculți și cealaltă parte*, dar, probabil, că domnului Iordache i-a fost frică de întrebări și ar fi preferat un interviu realizat de jurnaliști apropiați partidului din care face parte. Nouă nu ne mai rămâne decât să publicăm întrebările punctuale pe care le-am conceput și pe care speram să i le adresăm fostului ministru, fidel, pînă la capăt, mentorului său politic, Liviu Dragnea.
1. Cine a fost prima persoană din PSD care, după alegerile din 2016, a avut ideea, a avut inițiativa modificării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prin Ordonanță de Urgență? Dumneavoastră, așa cum pare la prima vedere sau altcineva dintre liderii de atunci ai PSD?
2. Au fost două perioade separate legate de redactarea celebrei Ordonante 13: prima, în care au fost implicați Gabriela Scutea, Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală și care s-a finalizat cu celebra descindere a presedintelui Iohannis la ședința de guvern și o a doua perioadă, cea care s-a finalizat cu adoptarea Ordonanței, in ședința de guvern din seara zilei de 31 ianuarie. Ce rol au jucat Gabriela Scutea, Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală în redactarea proiectului?
3. Cine au fost funcționarii din Minister implicați în mod direct în redactarea acestui document? În spațiul public a apărut recent numele unui consilier juridic din Minister, Alina Barbu. A fost ea implicată direct în redactarea documentului ce va ajunge Ordonanța 13?
4. A mai jucat și altcineva dintre angajatii Ministerului vreun rol important în redactarea acelui act normativ? Dacă da, cine?
5. A fost consilierul juridic din Minister, Alina Barbu, persoana care a propus sau nu un termen legat de intrarea in vigoare a Ordonantei?
6. Ati avut o ultimă întîlnire în trei – d-voastră, Gabriela Scutea și Alina Barbu – pentru a discuta despre un termen?
7. Vă mai amintiți care a fost atunci reacția d-voastră legată de introducerea acelui termen?
8. In concluzie, cine a reușit să vă convingă să acceptați în proiectul Ordonantei 13 celebrul termen de 10 zile?
9. A mai apărut informația că un rol important în decizia d-voastră l-ar fi avut reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Cu cine anume ați discutat?
10. Care au fost argumentele ce v-au convins să acceptați în final introducerea unui termen în Ordonanță?
11. Pe lîngă d-voastră, care au fost ceilalți decidenti din Minister implicati în aprobarea formei finale a Ordonanței, care a fost transmisă la Guvern și aprobată în celebra ședință din seara zilei de 31 ianuarie?
12. Ati discutat cu președintele de atunci al partidului, Liviu Dragnea, despre introducerea termenului de 10 zile în proiectul de Ordonanță? Daca da, care a fost reacția lui?
13. Poate fi catalogată decizia de introducere a unui termen de 10 zile pentru intrarea in vigoare a Ordonanței drept întamplarea decisivă care a blocat în final adoptarea OUG 13 și a impiedicat activarea principiului legii penale mai favorabile?
14. Dincolo de cercetarea aspectelor penale legate de OUG 13, care de altfel a fost stopată printr-o decizie a CCR, ce a insemnat pentru guvernul din care făceați parte momentul adoptării OUG 13? Dar pentru viitorul european al României?
15. Cum vă explicati faptul că primul draft al OUG 13 a fost redactat în weekend, de pe un calculator din biroul presedintelui Camerei Deputatilor de atunci?
16. Dacă v-ați intoarce în urmă cu 3 ani, ați mai susține OUG 13?
17. Ati spus în martie 2019 la Digi 24 că Ordonanța nu a fost destul de explicată și că nu ați fost destul de sustinut de colegii d-voastră. De asemenea ați spus că, atunci când colegii v-au reproșat că ați adoptat-o, ați făcut un pas în spate. Este corect? Cine v-a susținut până la capăt în legătură cu OUG 13, adică pînă la luarea deciziei de abrogare a ei?
18. Cine au fost cei mai vocali dintre colegii din PSD care v-au criticat pentru această ordonanță?
19. Premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, v-a sprijinit sau v-a criticat în legătură cu Ordonanța în acea perioadă de 10 zile?
20. Sunteți sau nu de părere că justiția a fost principala cauză a pierderii celor două rînduri de alegeri de catre PSD? a) Dacă nu, atunci care a fost principala cauză? b) Dacă da, aveti sau nu și d-voastră o parte din vina pentru pierderea alegerilor din 2019 de catre PSD? c) D-voastră erați sau nu una din portavocile partidului în chestiunilor legate de justiție? d) Deci aveti sau nu o parte din vină pentru pierderea alegerilor?
21. Cum credeti că ar fi evoluat România daca OUG 13 nu avea prevazut termenul de 10 zile pana la intrarea in vigoare? 1) Dar în privinta relațiilor cu Bruxelles/ul? 2) Cum credeti că ar fi evoluat relatiile României cu Bruxelles-ul și Washingtonul dacă Liviu Dragnea ar fi fost scăpat, prin efectele Ordonanței 13, de celebrul dosar legat de angajările fictive?
22. Ati fost și sunteți considerat un fidel al fostului presedinte al PSD, acum în închisoare. A fost Liviu Dragnea un personaj toxic pentru PSD? Sau a fost unul providential în 2016, când ati castigat alegerile și toxic între 2017 și 2019, cand v-ați aflat la guvernare?