În noiembrie 2019, SC DANTE INTERNATIONAL SA, liderul pieței de e-commerce din România, care deţine eMag şi Fashion Days România, a chemat în judecată la Tribunalul București pe pârâții SC CORSAR ONLINE SRL, care operează brandul Cel.ro, și pe administratorul firmei, Pop Tiberiu Forian, într-un dosar având ca obiect “acțiune în concurență neloială”. Proprietarul eMag.ro solicitase judecătorilor:
- încetarea practicilor comerciale de concurenţă neloială constând în publicarea şi distribuirea pe platformele online a mesajelor denigratoare şi a informaţiilor nereale referitoare la EMAG, prin eliminarea de pe aceste platforme a mesajelor video şi/sau scrise publicate până la data prezentei.
- interzicerea continuării practicilor de concurenţă neloială constând în publicarea şi distribuirea pe platformele online a mesajelor denigratoare şi a informaţiilor nereale referitoare la EMAG;
- publicarea hotărârii judecătoreşti într-un ziar de largă circulaţie din presa scrisă din mediul online, pe cheltuiala pârâţilor, precum şi publicarea hotărârii judecătoreşti pe site-ul www.cel.ro şi pe pagina Youtube aparţinând pârâtului
- să se dispună obligarea pârâţilor la suportarea cheltuielilor de judecată avansate în prezenta cauză
Ce a constatat instanța
eMag.ro şi Cel.ro sunt platforme concurente pe piata comerţului electronic. Începând din luna septembrie 2019 pârâtul a încărcat pe platforma YouTube mai multe fişiere video, însoţite de comentarii din partea sa, în care a folosit marca eMAG, pe care a modificat-o, litera „e” fiind înlocuită cu simbolul „€”, iar litera „g” cu efigia „secera şi ciocanul”. Acestea au fost preluate / încărcate / partajate în mediul online pe paginile de Facebook şi LinkedIn ale pârâtului, pe domeniul de internet www.stiri.cel.ro aparţinând pârâtei, iar mai apoi pe diferite domenii de internet. Atât în spiritul, cât şi în litera legii, este prohibit oricărei persoane să distorsioneze libera formare a mecanismelor unei pieţe libere ori să aducă atingere, nejustificat, percepţiei consumatorilor asupra legalităţii şi onestităţii unui comerciant, în activitatea sa.
În opinia instanței, prin limbajul licenţios şi denigrator folosit, epitetele, calambururile şi alte figuri de stil utilizate (de pildă – infractorii de la eMAG, interlopi, cămătari, josnici, societate sudafricană avidă de bani, societate care primeşte de pomană, cei de la eMAG dau şpagă, asocierea comportamentului reclamantei cu cel al unui pedofil, asocierea denumirii reclamantei cu simboluri comuniste – secera şi ciocanul etc), şi prin fondul susţinerilor făcute (practici ilegale, concertate, monopoliste ale reclamantei, sau de „cumpărare” a comentariilor negative din mediul online, ori de folosire ilegală a mărcilor altor societăţi) pârâţii au produs în mod nepermis şi nelegal, odată cu preluarea mesajelor în mediul online pe diferite domenii de internet, o distorsionare a percepţiei publice asupra activităţii eMAG. Devoalările anumitor aspecte din activitatea reclamantei şi punerea lor într-un context neprincipial se constituie în adevărate acte inchizitoriale la adresa acesteia, adevărate denunţuri penale, apte să sensibilizeze atât orice consumator din piaţa comerţului online, cât şi orice potenţial partener de afaceri al reclamantei. Privite în ansamblu şi în detaliu, acţiunile pârâţilor contravin atât uzanţelor cinstite, cât şi principiului general al bunei – credinţe.
Ele se subsumează pe deplin delimitărilor făcute în legislație, care prevede ca act de concurenţă neloială „denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele”, sau „orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă”.
Soluțiile judecătorilor
În aceste condiții, în urmă cu doi ani, instanța a dat dreptate reclamantului Dante Internațional SA, pronunțând următoarea soluție:
- Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Dante Internaţional S.A. în contradictoriu cu pârâţii Corsar Online S.R.L. şi Pop Tiberiu Florian şi în consecinţă: Obligă pârâţii la încetarea practicilor comerciale de concurenţă neloială constând în publicarea şi distribuirea pe platformele online ale mesajelor denigratoare şi ale informaţiilor nereale referitoare la eMAG şi la eliminarea de pe platformele online a mesajelor video din data de 01.12.2019 (intitulat „Am fost atacat mişeleşte de Emag şi Consiliul Concurenţei”) şi din data de 20.01.2020 (intitulat „Cine te obligă să foloseşti eMag?”) încărcate de pârâtul Pop Tiberiu Florian pe site-ul web YouTube. Interzice pârâţilor continuarea practicilor de concurenţă neloială constând în publicarea şi distribuirea pe platformele online ale mesajelor denigratoare şi ale informaţiilor nereale referitoare la eMAG. Obligă pârâţii să plătească reclamantei sumele de 10.000 de lei despăgubiri pentru prejudiciul moral, 10.000 lei cheltuieli de judecată din apel – dos. nr. 34989/3/2019 (onorariu avocaţial redus) şi 62.077,24 lei cheltuieli efectuate în vederea evitării şi limitării prejudiciului cauzat. Obligă pârâţii să publice prezenta hotărâre într-un ziar de largă circulaţie pe cheltuiala lor. Respinge în rest, ca neîntemeiată, acţiunea. Obligă pârâţii să plătească reclamantei suma de 37.953,23 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocaţial) în prezenta cauză. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă. Pronunțată astăzi, 14 aprilie 2021, prin punerea la dispoziţia părţilor a prezentei hotărâri prin mijlocirea grefei instanţei.
Nemulțumiți de decizie, pârâții au atacat-o la Curtea de Apel București, care, luna trecută, a hotărât următoarele:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la cheltuieli de judecată în cuantum de 14111 lei către intimata-reclamantă. Respinge cererea de cheltuieli de judecată formulată de Corsar Online SRL. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Această bătălie dintre eMag și Cel.ro nu este singulară. Tot în toamna anului 2019, CEL.ro anunța că a dat în judecată eMag pentru încălcarea legii privind drepturile de autor și acuza ANAF de mușamalizare. Despre această bătălie a scris aici Libertatea.