Justnews.ro

Notariatele membre ale Uniunii Internaționale a Notariatului (UINL), printre care și notariatul român, sărbătoresc, pe 2 octombrie 2020, „Ziua Internațională a Notariatului”. La această dată, în anul 1948, a avut loc la Buenos Aires primul Congres al UINL.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a fost admisă ca membru cu drepturi depline în Uniunea Internațională a Notariatului pe 30 mai 1997, la Santo Domingo, în Republica Dominicană. În luna octombrie a anului 2004, prin votul Adunării Notariatelor membre ale Uniunii Internaționale a Notariatului, notariatul român a început să fie reprezentat în această organizație profesională mondială în Comitetul Executiv și în Consiliul Permanent, precum și în Comisiile de specialitate ale UINL.

La ora actuală, notariatul român are reprezentanți atât în Consiliul General al UINL, cât și în comisiile și grupurile de lucru ale organizației, respectiv în: Comisia de Securitate Socială Notarială, Comisia Deontologie Notarială, Comisia Teme și Congrese, Comisia Drepturile Omului, Grupul de lucru Noile Tehnologii, Grupul de lucru Formare și Grupul de lucru Act Autentic. Prezența notariatului român în structurile de lucru ale familiei notariale mondiale de drept latin atestă angajamentul internațional asumat încă de la primirea în UINL.

Cu prilejul aniversării „Zilei Internaționale a Notariatului”, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Dumitru Viorel Mănescu, a apreciat că „notariatul român a învățat primii pași în viața sa de profesie autonomă cu sprijinul Uniunii Internaționale a Notariatului, adevărat nucleu al marii familii a notariatului latin. Încă de la începutul acestui parteneriat, ne-am implicat activ în promovarea și realizarea obiectivelor vizând dezvoltarea profesiei notariale în concordanță cu cerințele și nevoile actuale ale societății. De peste două decenii colaborăm în direcția consolidării profesiei notariale, participând la lucrările comisiilor și structurilor de conducere ale UINL, atât cu membri individuali, cât și instituționali.”

UINL numără în prezent 89 de organizații notariale din întreaga lume.

Alte articole