Justnews.ro

Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu susținerea Ministerului Justiției, organizează în țară 20 de cursuri de formare în cadrul proiectului „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi”. Următoarele cursuri se vor desfășura la Râmnicu Vâlcea (7-9 decembrie 2022) și București ( 18-20 ianuarie și 1-3 februarie 2023) iar despre modalitatea de înscriere, agendă și perioadele exacte puteți afla accesând link-ul 

Cursurile urmăresc întărirea capacității specialiștilor în domeniile juridic și psihosocial în vederea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în materia drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale. Cursuri de formare sunt destinate procurorilor, judecătorilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali şi medicilor psihiatri.

Cursurile abordează într-o manieră teoretică și aplicată teme precum executarea hotărârilor CtEDO, adaptări procedurale pentru petiționarii cu dizabilități, forme privative de libertate și viaţă independentă în comunitate, audierea persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, strângerea probelor, investigația efectivă etc. Se vor urmări și analiza cazuri concrete care vorbesc despre situații reale de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, participanților, ghidați de 2 formatorii experți revenindu-le sarcina de a găsi soluții în vederea rescrierii proceselor de justiție inechitabile din lumina hotărârilor CtEDO și a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), care garantează accesul liber la o justiție egală. Pe lângă prezentarea aspectelor ce țin de drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, sesiunile de formare vin în întâmpinarea unei realități poate mai puțin cunoscute a acestor persoane, aceea privind interacțiunea lor cu sistemul de justiție din România.

Alte articole