100.000 de euro cheltuiți degeaba, fiindcă CSM și Ministerul Justiției nu au fost în stare, de 10 ani, să desființeze formal Judecătoria Insurăței

Exclusivitate

Judecătoria Însurăţei a luat fiinţă în anul 1992 prin Legea 92/1992 de organizare judecătorească. Clădirea în care funcționa a fost preluată în administrare de la Primăria Însurăţei în 1994. S-au executat lucrări de reparaţii capitale şi consolidare, făcându-se recompartimentarea vechii clădiri, lucrări care s-au finalizat în 1995, când a fost dată în funcţiune. Prin Hotărârea Guvernului nr. 476/6.07.2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 528/14.07.2016, privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 337/1993, pentru stabilirea circumscripțiilor judecătoriilor și parchetelor de pe lângă judecătorii, s-a dispus suspendarea activității Judecătoriei Însurăței și rearondarea temporară a localităților din circumscripția Judecătoriei Însurăței, către Judecătoria Brăila și Judecătoria Făurei, astfel:

  •  În circumscripția Judecătoriei Făurei trec comunele: Bărăganul, Ciocile, Roșiori și Zăvoaia.
  •  În circumscripția Judecătoriei Brăila trec comunele: Berteștii de Jos, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru și orașul Însurăței.

Urmare a celor dispuse, începând cu data de 15.07.2016, cauzele civile și penale aflate pe rolul Judecătoriei Însurăței, inclusiv cele suspendate și cele aflate în procedura prealabilă, au trecut în componența Judecătoriei Brăila, respectiv a Judecătoriei Făurei, potrivit rearondării stabilite. Suspendarea activităţii a fost determinată în principal de lipsa personalului, astfel că, deşi existau posturi vacante, tinerii absolvenţi nu optau pentru această instanţă. Din 2016 şi până în prezent, situaţia Judecătoriei Însurăţei a rămas neschimbată din punct de vedere al atractivităţii pentru magistraţii tineri, aceştia neoptând pentru posturile de la această instanţă după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii sau după concursul de admitere în magistratură direct pe post, fiind de aşteptat ca şi în viitor situaţia să persiste din acest punct de vedere. La acest moment, există în schema instanţei doar două posturi vacante de judecător, neocupate. De asemenea, după anul 2016, nu au existat solicitări de la justiţiabli sau instituţii în vederea reluării activităţii acestei instanţe. Din punct de vedere al infrastructurii şi sediului în care a funcţionat Judecătoria Însurăţei, imobilul respectiv a avut aviz de funcţionare în condiţii optime doar până în anul 2010. În prezent, clădirea se află într-o stare de degradare accentuată, necesitând reparaţii capitale, ale căror costuri se ridicau în 2020, la suma de 2.575.195 lei. Deşi activitatea este suspendată începând cu anul 2016, patrimoniul instanţei a rămas în imobil, realizându-se cheltuieli pentru întreţinerea acestuia în valoare de 50.000 lei pe an doar pentru utilităţi.

Solicitări în vederea desfiinţării Judecătoriei Însurăţei au fost formulate de Tribunalul Brăila, Curtea de Apel Galaţi avizând favorabil propunerea de desfiinţare. Tribunalul Brăila a susţinut că nu se mai poate justifica menţinerea Judecătoriei Însurăţei nici din perspectiva principiului apropierii instanţei de justiţiabili, respectiv a existenţei unei instanţe de prim grad în apropierea unor comune din judeţul Brăila, având în vedere posibilităţile de transport şi de deplasare actuale ale populaţiei, dar şi dispoziţiile legale actuale care permit părţilor să solicite desfăşurarea şedinţelor de judecată prin mijloace de telecomunicaţie audio-vizuală, instanţele din acest judeţ fiind dotate cu sisteme de videoconferinţă care permit apelarea părţilor. În plus, la nivelul instanţelor din raza Curţii de Apel Galaţi este implementat dosarul electronic încă din anul 2017, iar din luna iunie a anului 2022 este funcţional şi un portal care facilitează accesul la dosarul electronic, plata taxelor de timbru, depunerea de documente, eliberarea de copii de grefă sau hotărâri judecătoreşti. În ceea ce priveşte situaţia parchetului de pe lângă judecătorie, acesta ar trebui desfiinţat odată cu instanţa, având în vedere că parchetele pot funcţiona numai pe lângă instanţele judecătoreşti. Din anul 2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei nu mai funcţionează, în baza Hotărârii Guvernului nr. 1217/2023 privind stabilirea localităţilor care fac parte din circumscripţiile judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă acestea, însă în schema acestui parchet sunt 3 posturi de procuror şi 3 posturi de personal auxiliar de specialitate şi conex, neocupate.

Având în vedere toate argumentele prezentate mai sus, precum şi faptul că posturile de judecător de la această instanţă nu au putut fi ocupate din 2016 până în prezent, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotărârea Secţiei pentru judecători nr. 1431 din 27 aprilie 2023, a decis sesizarea Ministerului Justiţiei cu solicitarea de iniţiere a demersurilor pentru desfiinţarea, prin lege, a Judecătoriei Însurăţei. Abia recent, Ministerul Justiției a inițiat în sfârșit Proiectul de Lege privind desfiinţarea unei judecătorii şi a parchetului de pe lângă aceasta, care a fost pus în dezbatere publică. Prin proiect  se propune desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, judeţul Brăila, prin eliminarea acesteia din Anexa nr. 1 la Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară. Proiectul conţine prevederi tranzitorii privind modul de transfer al posturilor către cele două judecătorii/parchete de pe lângă judecătorii care au preluat competenţa instanţei/parchetului desfiinţat, toate aceste posturi fiind vacante. Sunt cuprinse de asemenea dispoziţii tranzitorii privind situaţia bunurilor mobile.

foto: google.ro

spot_img

Articole recente

Autoritățile clarifică informațiile referitoare la reducerea termenului, indicat ca fiind 3 ani, pentru acordarea cetățeniei române

Pentru corecta informare a opiniei publice, coroborată cu informațiile apărute în mediul online privind reducerea termenului, indicat ca fiind...

Mai multe articole din aceeași categorie